Trzeci piątek października to Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Początek jesieni to sezon niezwykle wartościowych warzyw i owoców, jak np. jabłek, gruszek, dyni, brukselki czy dzikej róży, będących cennymi źródłami witamin i minerałów.
Dzień Owoców i Warzyw ma nam przypominać o podnoszeniu odporności na jesień za pomocą zdrowego odżywiania, którego nieodzownym składnikiem są właśnie warzywa i owoce. Jabłka i gruszki, najlepiej polskie, lokalne, a także dynia, mogą wspomóc nasz układ odpornościowy. Nie ma to jak pieczone jabłuszko z cynamonem lub zupa krem z dyni... Świętujmy ten dzień zdrowo i radośnie!
Trzeci piątek października to Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Początek jesieni to sezon niezwykle wartościowych warzyw i owoców, jak np. jabłek, gruszek, dyni, brukselki czy dzikej róży, będących cennymi źródłami witamin i minerałów.
13 października to Międzynarodowy Dzień Prostego Języka. Obchodzony jest od roku 2011, a jego ideą jest jasna i prosta komunikacja, szczególnie w urzędach, bankach, korporacjach, a więc posługiwanie się w tych miejscach językiem zrozumiałym dla większości ludzi.
28 września to Dzień Jabłka. Jabłko to jeden z najpopularniejszych i najbardziej powszechnych owoców, a jesienią szczególnie często spotykany w przetworach i ciastach, a także jako świeża przekąska - jest to bowiem czas owocowania jabłoni w naszych sadach i ogrodach.
26 września jest Światowy Dzień Królika. Ten miękki i słodki zwierzak nie ma lekko w naszym obecnym świecie. Jest narażony nie tylko na nadmiar pieszczot jako dziecięcy pupil, ale także na poważniejsze zagrożenia i nieprzyjemności, jakie funduje mu człowiek.
23 września to początek jesieni. Wiele osób kojarzy ten czas ze smutkiem i depresją, jedak dzięki takim świętom jak Dzień Spadającego Liścia, można cieszyć się życiem i pięknem świata również jesienią. Toż to najpiękniejsza pora roku!