16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Święto zostało proklamowane przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w roku 1979. Jako datę wybrano rocznicę utworzenia w roku 1945 organizacji FAO. Celem obchodów jest podniesienie świadomości społeczeństwa na temat głodu na świecie, poszerzenie międzynarodowej współpracy gospodarczej oraz wzmocnienie solidarności w walce z niedożywieniem i ubóstwem.
Tego dnia podkreśla się również wartość, jaką mają osiągnięcia w dziedzinie rozwoju rolnictwa.
Światowy Dzień Krwiodawstwa przypada na 14 czerwca. Święto obchodzone jest od roku 2004 na cześć Karla Landsteinera (w dzień jego urodzin), który w 1901 roku odkrył grupy krwi.
czytaj więcej
20 marca to Międzynarodowy Dzień Szczęścia (ang. International Day of Happiness). W roku 2012 Zgromadzenie Ogólne ONZ wyznaczyło właśnie tę datę na obchody święta. Obchody poprzez działania edukacyjne mają na celu podnoszenie świadomości społeczeństwa w dążeniu do szczęścia.
czytaj więcej10 marca obchodzimy Dzień Całowania w Czoło. Ten niezwykle czuły gest sprawia nie tylko wiele radości i daje osobie całowanej poczucie bezpieczeństwa, ale także kryje w sobie głębsze znaczenie!
czytaj więcej
31 marca przypada Światowy Dzień Backupu (ang. World Backup Day). Czym w ogóle jest backup? Jest to kopia bezpieczeństwa, inaczej mówiąc kopia zapasowa gromadzonych danych, którą wykonuje się w celu odzyskania danych w razie ich utraty. Kopię zapasową można wykonać na dwa sposoby – lokalnie – używając w tym celu zewnętrznego dysku, kartę pamięci lub pendrive czy inne nośniki, a także online (do chmury) – wysyłając kopię danych na serwery zewnętrzne, korzystając z usług firm zewnętrznych.
5 lutego przypada Światowy Dzień Nutelli. Chyba nie ma na świecie dziecka, które nie kochałoby tego kremu kanapkowego! Co jednak wiemy o tym tak lubianym smakołyku? Warto go dawać dzieciom?
Można się domyślić, że nie jest to najlepszy produkt dla dzieci, głównie ze względu na wysokość zawartości cukru i innych niezbyt zdrowych dodatków. Na szczęście w warunkach domowych można przygotować równie pyszny krem, stosując same naturalne składniki, a zamiast cukru - miód. Jak zrobić swoją "zdrową Nutellę"?